BONSAI



Sākumlapa

Sākam
audzēt

Bonsai šķirnes

Bonsai stili

Bonsai veidošana

Noderīgas saites





Sākam audzēt

Bonsai audzēšana nesagādās lielas grūtības, ja, uzsākot koka audzēšanu, būsiet iepazinies izvēlētā auga īpatnībām un kopšanas niansēm. Apgaismojums, temperatūras režīms, mitruma un augsnes rādītāji neatšķiras pundurkokam un tās pašas šķirners parasta izmēra eksemplāram.

Bonsai var izaudzēt no spraudeņiem, potējot, diedzējot no sēklām, taču vairums cilvēku dod priekšroku dārzkopības veikalos nopērkamam bonsai ar jau izveidotu formu. Tad atliek vien koka laistīšana.
Piemērotu koku audzēšanai bonsai stilā var atrast dabā. Zinātāji stāsta, ka labāk izvēlēties smilšainā, ne īpaši auglīgā zemē augušu koku, kas tendēts saglabāt savu mazo izmēru.

Jaunu bonsai eksemplāru audzēšanas sākumā pārstāda vairākkārt, tad tas ilgus gadus var augt vienā un tajā pašā traukā, bet vēlāk, ja nepieciešams, pārstāda ļoti vecus augus. Ja grib iegūt īpatnējas bonsai formas, tad stumbru un zaru veidošanai izmanto lokanas, bet stingras stieples. Koka apgaismojums atkarīgs no sugas, piemēram, resniem kokiem izvēlas vietu ar tiešiem saules stariem, acālijai vai cipresei nepieciešams noēnojums. Koki, kas audzēti no dabā ņemta stāda jāaudzē apstākļos, kas maksimāli pietuvināti dabiskajiem. Apgaismojums ietekmē lapotnes veidošanos, zaru augšanas ātrumu, tādēļ konteiners periodiski jāpagriež, lai neizjauktu iepriekš noformējušos bonsai stilu. Bonsai nepatīk atrasties caurvējā.

Panākt daudzgadīga koka izskatu var gan 2-3 gadu, gan 20 gadu vecam augam.  Jo resnāks stumbrs, jo koks izskatās senāks, tādēļ, ja atrodiet šādu augu dabā, izrokiet, apgriežiet saknes, daļu lapotnes un stādiet podā. Ja stumbrs ir pārāk garš, tad izvēlātā vietā gredzeniski nogriež mizu (kambiju) 1- 1.5 cm platā strēlē un iestāda kociņu dziļā podā tā, lai vieta ar izgriezumu būtu zem zemes. Pēc kāda laika šai vietā parādīsies saknes un stumru zem tām varēs nogriezt. Jaunu sakņu attīstība var ilgt gadu.

Tradicionāli šiem augiem izvēlas lēzenu, seklu taisnstūrveida podu, kuru parasti dēvē par bonsai tipa trauku. Tā kā augsnes ir maz, tā ātri žūst, līdz ar to daudz biežāk jāmēslo un jālaista. Bonsai mēslošanai izmanto vājas koncentrācijas barības šķīdumus. Veikalos ir nopērkami tieši bonsai domāti mēslojumi, kuru biežā lietošana pasargās augus no nevajadzīgu, lieku minerālvielu uzkrāšanās augsnē un neapdedzinās saknes, kuras brīdi pa brīdim jāapgriež. Bonsai nemēslo, kad tas ir tikko pārstādīts un tam apgrieztas saknes, kā arī tad, kad auga izskats ir neveselīgs.

Bonsai koki un krūmi ir vairākas reizes gadā jāapgriež – ne tikai stumbri, zari, lapas, bet arī saknes. Tas jādara tā, lai auga virszemes daļas būtu harmonijā ar apakšzemes daļām, turklāt augam jābūt samērīgam arī ar trauku.

 
Uz sākumlapu
 






 




Lapas autors

Pēdējās izmaiņas veiktas: 20.01.2008.