BONSAI



Sākumlapa

Sākam audzēt

Bonsai šķirnes

Bonsai stili

Bonsai veidošana

Noderīgas saites





Izplatītākie bonsai stili

Tekkan jeb simetriskais stils – vertikāli augošs koks ar varenu stumbru un saknēm. Koka lejasdaļa parasti atzarota, trīs galvenie zari ir stumbra vidusdaļā. Tekkan ir piemērots visām koku sugām, tomēr visbiežāk šai stilā audzē skuju (priede, egle) un augļu kokus (apelsīnkoks, ķirsis, plūmje un ābele).




Sjakan jeb slīpais stils- koka stumbrs un zari ir nedaudz uz vienu pusi noliekti. Stils, kas raksturo pretošanos vētrai.






Kengai jeb vētras noliektais – simbolizē vētras noliektu koku. Stumbrs stipri noliekts, atsevišķos gadījumos zemāk par podu. Zari vērsti vienā virzienā, otrā koka pusē to var nebūt. Auga stabilitātei ieteicams izvēlēties dziļāku konteineru nekā parasti.






Kabudati jeb divdaļīgs stumbrs – koks ar diviem dažāda garuma un resnuma stumbriem, kas veido kopēju vainagu. Divdaļīgu stumbru var imitēt, iestādot divus stādus cieši vienu otram līdzās tā, lai rastos iespaids, ka tiem ir kopēja pamatne.




Han-kengap jeb pārkāries koks – auga stumbrs pie pamatnes aug vertikāli un tad noliecas uz sāniem, dažkārt līdz poda pamatnei. Koks it kā pārkāries pār krauju. Stabilitāti nodrošinās padziļināts konteiners.




Ese-ue jeb vairāku stumbru stils –kompozīciju veido koku puduris. Kokiem jābūs savstarpēji saskaņotiem un jāaizņem noteikta vieta konteinerā.




Hokidati jeb „slota” – koks ar samērā taisnu stumbru un vainagu, kas atgādina slotu. Vairāki zari veido lapotni, kuras garuma attiecība pret     stumbru ir 2: 1.




Šarimiki jeb „mirusī koksne”–  augs izskatās miris, jo stumbram nav mizas. Pēc atsevišķu mizas fragmentu noņemšanas atkailināto koksni balina.




Sekizežu jeb klinšu stils – kompozīcija ar koku uz akmens pamatnes miniatūras klints formā. Šai stilā tiek audzēti koki ar plašu vainagu un labi attīstītu sakņu sistēmu, piemēram, ķirsis, kļava, ozols, plūme.

Moegi jeb brīvi vertikālais stils – koka stumbrs izliekts un sašaurināts virzienā uz augšu, kā arī centrēts uz asi, kas iet caur stumbra pamatni.

Bunzingi jeb hieroglifu stils – lielākā daļa stumbra ir bez zariem un lapotnes, neliels vainags ir vienīgi koka virsotnē. Sumbrs var būt vertikāls vai slīps.

Ikabuki jeb „baļķis” -  koka stumbrs guļ uz zemes, vertikāli augoši zari tiek atstāti tikai koka augšdaļā.

Bankan – viens no sarežģītākajiem bonsai stiliem; koka stumbrs veido mezglu.

Neagari stils – koka saknes piepaceltas virs augsnes virskārtas. Pārsvarā tiek šā stila kompozīcijās tiek izmantoti tropiski augi, kuru saknes ir piepaceltas arī dabīgos apstākļos.


Uz sākumlapu


 




Lapas autors

Pēdējās izmaiņas veiktas: 20.01.2008.