Foto: http://aesopstea.com
Zaļie kaimiņi

Virtuvei

Sākums

Zāļu skapītis

Virtuvei

Skaistumam

Grāmatu skapis

Interesentiem

Autors: Daina Saknīte

Citu autoru darbi

Lūk, neliels ieskats garšaugu pasaulē. Pievērsīšu uzmanību to pielietojumam maltīšu pagatavošanā (materiāls pārpublicēts no www.liis.lv).

Dārza baziliks

Šim garšaugam uzturā ir ļoti plašs izmantojuma spektrs. To pievieno dārzeņu ēdieniem, svaigiem salātiem, zupām, mērcēm, kā arī gurķu un kabaču marinādei. Ar svaigām lapām dekorē ēdienus un aromatizē etiķi. Baziliks ļoti populārs ir itāliešu virtuvē. To pievieno gandrīz visiem ēdieniem, kas gatavoti no makaroniem, kā arī izmanto picu un olu ēdienu gatavošanā.

Dilles

Dillēm ir patīkams, svaigs aromāts un garša, un tās izmanto gandrīz visu gadu svaigā, saldētā vai kaltētā veidā. Dilles ļoti labi pārcieš sasaldēšanu, tāpēc ziemā tās ir labs papildinājums ēdienam. Kulinārijā dilles ir ļoti iecienītas. Svaigās zaļās diļļu lapas liek pie biezpiena, siera, mērcēm, kā arī pie olu, gaļas, zivju, kartupeļu, sakņu un sēņu ēdieniem. Diļļu lakstus lieto gurķu un kāpostu skābēšanai, tomātu konservēšanai un marināžu gatavošanai. Dilles parasti pievieno jau gatavam ēdienam, lai nezustu to skaistā zaļā krāsa un izteiktā smarža.

Ingvers

Ingvers piešķir smalku aromātu zupām, mērcēm, rīsu ēdieniem, sieriem, gaļas un dārzeņu ēdieniem. Sakni var izmantot svaigu, kaltētu, veselu, maltu, cukurotu vai konservētu sīrupā. Plaši ingveru lieto par piedevu smalkmaizītēm un cepumiem, arī piparkūkām, pudiņiem, konfektēm, gurķu, ķirbju un bumbieru marinādēm, marmelādēm, želejām un sacukurotiem augļiem. Ķīnā pārdod īpašu iecukurotu ingveru.

Kanēlis

Kulinārijā kanēli izmanto dažādu saldo ēdienu, kā arī karstvīna un punša gatavošanai. Tikpat labi tas noder pie gaļas, zivju, medījumu ēdieniem, marinādēm u.c. Kanēlis tiek izmantots arī kafijas aromatizēšanai

Kardamons

Samalts kardamons piešķir īpašu garšu cepumiem, marcipānam, rauga mīklas izstrādājumiem, kompotiem, arī kafijai. To izmanto liķieru ražošanā. Viens no plašāk pazīstamiem liķieriem ar kardamonu ir šartrēze. Kardamonu pievieno arī pie zupām (īpaši pie zirņu zupas), mērcēm, gaļas un zivju ēdieniem, desām un šķiņķiem.

Koriandrs

Sēklām ir patīkama, asa smarža un garša. Tās ļoti plaši tiek izmantotas liķieru, desu, pastilu gatavošanā, parfimērijas rūpniecībā, bet Anglijā un Vācijā arī alus ražošanā. Kulinārijā izmanto gan lapas, gan sēklas salātu, rīsu, kompotu, zivju, konditorejas izstrādājumu, maizes, marcipāna, pupiņu un zirņu, kāpostu, biešu un burkānu pagatavošanā.

Krustnagliņas

Krustnagliņām ir ļoti stiprs, savdabīgs aromāts un asa garša. Tas tiek izmantotas gan medicīnā, gan kulinārijā. Stomatoloģijā krustnagliņas noder par labu antiseptisko līdzekli. Tās ir populāras rūgto liķieru, karstvīnu, punšu, augļu sulu un kokteiļu pagatavošanā un bieži tiek pievienotas dažādām marinādēm, sakņu, gaļas, zivju, sēņu, makaronu ēdieniem, medījumiem un mērcēm.

Kurkuma

Nelielā daudzumā kurkuma ēdienam piešķir ļoti maigu garšu, bet lielākā daudzumā tā ir asa, dedzinoša. Kurkuma ir viena no nedaudzajām garšvielām, kuru izmanto gan par garšvielu, gan par krāsvielu. Tā kā kurkuma ir daudz lētāka par safrānu, tā tiek ļoti plaši izmantota ļoti dažādos garšvielu maisījumos. To pievieno olu ēdieniem, mērcēm, jūras delikatesēm, vistas buljonam u.c.

Ķimenes

Ķimenēm ir asa garša un patīkams aromāts. Tās ļoti plaši lieto gan farmaceitiskā rūpniecībā, gan konditorejas izstrādājumu ražošanā, kā arī pievieno piena produktiem, kartupeļiem, mērcēm, cepešiem, sēnēm, marinētām bietēm, skābētiem kāpostiem.

Lauru lapas

Šī garšviela mūsu virtuvē plaši ir lietota arī gados, kad daudzas citas garšvielas nebija pazīstamas. Tagad lauru lapas tiek izmantotas nedaudz mazāk, lai gan to izmantošanas spektrs var būt ļoti plašs – no marinādēm līdz dažādiem zivju un gaļas ēdieniem.

Majorāns

Majorānam un timiānam ir nedaudz līdzīga garša, tikai majorānam tā ir nedaudz maigāka un saldāka. Majorāns tiek izmantots arī farmaceitiskajā rūpniecībā eļļas gatavošanai. Majorānu lieto gan svaigu, gan kaltētu, arī kopā ar citām garšvielām. To pievieno zupām (galvenokārt kartupeļu un zirņu zupām), mērcēm un cepešiem, biezpienam, sviestmaizēm, kā arī izmanto asinsdesu, aknu un mēles desu rūpnieciskajā ražošanā. Majorāns ļoti labi noder diētiskajā ēdināšanā par sāls aizstājēju.

Muskats

Muskatriekstiem ir specifiska smarža. Tos pievieno gaļas ēdieniem, pastētēm, mērcēm, zivīm, dažādiem žāvējumiem, garšvielu maisījumiem. Ar muskatriekstiem aromatizē dažādus dzērienus, piemēram, tomātu sulu, kokteiļus, karstvīnu, kakao, punšu, limonādes.

Smaržīgie pipari

Smaržīgie pipari labi papildina gaļas, zivju, medījumu ēdienus, zupas, augļu kompotus, marinādes, Ziemassvētku pudiņus un cepumus. Iesakāma ir mērce, kuras sastāvā ietilpst nedaudz gaļas buljona, melnie pipari, sīpoli, kartupeļu milti, citrons, sarkanais sausais vīns un daži smaržīgie pipari.

Rozmarīns

Kulinārijā lieto gan svaigas, gan žāvētas lapas. Intensīvās smaržas dēļ rozmarīns lietojams mazās devās – aptuveni 1 tējkarote uz 1 kg ēdiena, turklāt tas pievienojams ēdienam tikai gatavošanas beigās. Šī garšviela bagātina ēdienus, zivis, dārzeņus, medījumus, ātrās uzkodas, mīklu.

Timiāns

Stiprās garšas dēļ kulinārijā timiāns jālieto uzmanīgi, nelielā devā. Tas labi iederas treknas gaļas un kartupeļu ēdienos, zupās. Timiānu ļoti bieži izmanto visdažādāko kūpinājumu pagatavošanā, pievieno sēnēm, medījumiem, zivīm, pupiņu un zirņu zupām, kartupeļu salātiem. Kopā ar majorānu un ķiplokiem to lieto desu ražošanā. Timiāns ietilpst arī smaržvielu, liķiera benediktīna un aromātiskā etiķa sastāvā.


Lapas autors: Daina Saknīte
Lapa pēdējoreiz labota: 20.01.2010.